Selvhjælp mod Ensomhed
Med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond og i samarbejde med Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark (FriSe), arbejder vi nu på et nyt projekt, hvor vi også i Gentofte, faciliterer selvhjælpsgrupper for personer, der oplever svær eller langvarig ensomhed.
Det er første gang, at der udvikles selvhjælpsgrupper specifik til denne målgruppe. Formålet med projektet er styrke den enkelte gruppedeltagers trivsel og mentale sundhed, men også at indsamle data og erfaringer om, hvordan vi kan iværksætte tilbud og facilitere fællesskaber, der kan mindske og afhjælpe ensomhed. Projektet følges tæt og evalueres af konsulenthuset DEFACTUM.
Målgruppen for de nye selvhjælpsgrupper er personer, hvor ensomheden har sat sig fast. Hvor det ikke er nok at blive opfordret til at møde op i den lokale fodboldklub eller deltage i en fællesspisning. Hvor der er brug for andet og mere for at komme ud af ensomheden.
”Vi ved fra forskningen, at ensomhed påvirker vores hjerner, så vi begynder at fokusere på negative sociale signaler og derfor risikerer at blive mere usikre i interaktionen med andre mennesker. Nogle har måske brændt sig på fællesskabet eller oplevet, at ensomheden er blevet forstærket i samværet med andre. Derfor tænker vi også, at selvhjælpsgruppen kan være et socialt træningsrum, hvor deltagerne, udover indsigt i egen situation, også får redskaber og sociale kompetencer,” fortæller Christine Secher (projektleder og udviklingskonsulent, FriSe).
Uddannede frivillige facilitatorer hjælper gruppedeltagerne igennem et forløb. Allervigtigst er dog mødet med andre i samme situation, oplevelsen af at blive set, hørt og forstået og muligheden for at spejle sig i andres oplevelser, erfaringer, følelser og tanker.